New Features of Parenteral Nutrition in Patients with Diabetes Mellituse

I.P. Shlapak, S.M. Nedashkovskyi, O.A. Halushko

Abstract


Among the large number of patients, an integral part in the treatment of which is adequate clinical nutrition, special attention should be paid to the patients with diabetes mellitus. The article describes the general principles of modern parenteral nutrition (PN) and shows that proper PN allows better control of blood sugar levels and prevents the occurrence of complications caused by hyperglycemia in critically ill patients with diabetes mellitus or in patients with stress increase in blood sugar. The combined use of a mixture of amino acids (Aminol) and drugs with alternative energy sources (Gluxyl) opens new possibilities in the PN of the patients with diabetes mellitus.


Keywords


diabetes mellitus; parenteral nutrition; Aminol; Gluxyl

References


Интенсивная терапия: национальное руководство: В 2 томах / Под ред. Б.Р. Гельфанда, А.И. Салтанова. — М.: Гэотар-Медиа, 2011. — Т. 1. — 960 с.

Лейдерман И.Н., Николенко А.В., Сивков О.Г. Нутритивная поддержка в отделении реанимации и интенсивной терапии. Стандартные алгоритмы и протоколы: Руководство для врачей. — Урало-Сибирская ассоциация клинического питания, 2006. — 40 с.

Луфт В.М., Костюченко А.Л., Лейдерман И.Н. Руководство по клиническому питанию в интенсивной медицине. — СПб.; Екатеринбург: Фарм-Инфо, 2003. — 310 с.

Попова Т.С., Шестопалов А.Э., Тамазешвили Т.Ш., Лейдерман И.Н. Нутритивная поддержка больных в критических состояниях. — М.: М-Вест, 2002. — 320 с.

Шлапак І.П., Галушко О.А. Цукровий діабет: погляд з позиції лікаря-анестезіолога: Навчальний посібник. — К.: Книга-Плюс, 2010. — 160 с.

American Diabetes Association. Nutrition Recommendations and Interventions for Diabetes: a position statement of the American Diabetes Association // Diabetes Care. — 2007. — 30 (Suppl. 1). — S48-65.

Borel M.J., Williams P.E., Jabbour K., Levenhagen D., Kaizer E., Flakoll P.J. Parenteral glutamine infusion alters insulin-mediated glucose metabolism // JPEN J. Parenter. Enteral. Nutr. — 1998. — 22. — 280-5.

Dechelotte P., Hasselmann M., Cynober L., Allaouchiche B., Coeffier M., Hecketsweiler B. et al. L-alanyl-L-glutamine dipep- tidesupplemented total parenteral nutrition reduces infectious complications and glucose intolerance in critically ill patients: the French controlled, randomized, double-blind, multicenter study // Crit. Care Med. — 2006. —34. — 598-604.

McMahon M.M., Miles J.M. Glycemic control and nutrition in the intensive care unit // Curr. Opin. Clin. Nutr. Metab. Care. — 2006. — 9. — 120-3.

Sara F. Morris and Judith Wylie-Rosett. Medical Nutrition Therapy: A Key to Diabetes Management and Prevention // Clinical Diabetes. — January 1, 2010. — 28. — 12-18.

Scott J.A., King G.L. Oxidative stress and antioxidant treatment in diabetes // Ann. NY Acad. Sci. — 2004. — 1031. — 204-13.




DOI: https://doi.org/10.22141/2224-0586.5.68.2015.78537

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2016 EMERGENCY MEDICINE

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

© Publishing House Zaslavsky, 1997-2018

 

 Яндекс.МетрикаSeo анализ сайта Рейтинг@Mail.ru